1 av 5
Det här är tre präster från USA som har åkt till Rom i Italien för att vara med och välja en ny påve. Deras kläder visar att de är kardinaler och alltså räknas som några av Katolska kyrkans viktigaste präster. Foto: Scanpix.
2 av 5
De präster som ska välja påve samlades idag i en kyrka som heter Sixtinska kapellet. Foto: Scanpix.
3 av 5
En präst stänger kyrkans portar. Prästerna ska vara inlåsta tills de har valt en ny påve. De får bara gå mellan kyrkan och sitt gästhem. Foto: Scanpix.
4 av 5
Prästerna skriver sina namn på papperslappar. De lapparna läggs sedan i de här valurnorna. Senare eldas papperslapparna upp. Foto: Scanpix.
5 av 5
När det kommer vit rök ur den här skorstenen så betyder det att en ny påve är vald. Om det blir svart rök fick ingen person tillräckligt med röster för att bli påve och prästerna måste rösta igen. Foto: Scanpix.

Idag börjar mötet där de ska välja en ny påve

"Ett påve-val kan ta flera dagar", berättar journalisten Kristina Kappelin
1:56 min

Påven är en av världens viktigaste religiösa ledare. Han är chef för Katolska kyrkan.

Den förra påven Benedictus XVI slutade sitt jobb förra månaden. En grupp präster  som kallas kardinaler ska nu välja en ny påve. Deras möte börjar idag och kardinalerna hålls inlåsta ända tills de har lyckats välja ut en ny påve.

Det är 115 kardinaler som har rätt att rösta i påvevalet. De håller sina möten i en kyrka som heter Sixtinska kapellet och får endast hålla sig i kyrkan eller på gästhemmet där de bor.

När de röstar skriver de namnet på den person som de vill ha som påve. Sedan samlas lapparna in och räknas. För att någon ska få bli påve så krävs det minst två tredjedelar av rösterna.

När rösterna är räknades så bränns papperslapparna. Om någon har fått tillräckligt med röster för att bli påve så ser de till att röken blir vit.

Om röken istället blir svart så ska det visa att ingen blev vald till påve den gången. Då får kardinalerna göra en ny omröstning. Ibland har det tagit flera dagar innan någon väljs till påve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".