1 av 3
En av de svenskar som har fått hudcancer är Anneli Fredriksson. Foto: Leo Sellén på Scanpix.
2 av 3
Läkare fick skära bort en bit hud på Anneli Fredrikssons ben, eftersom huden där hade fått cancer. Foto: Leo Sellén på Scanpix.
3 av 3
Bilge Özen och Karin Löwbeer njuter av vårsolen på trappan utanför Dramatiska teatern i Stockholm. Många längtar efter sol på våren. Samtidigt ökar risken för hudcancer när vi solar mycket. Anders Wiklund på Scanpix.

Allt fler svenskar får cancer

Cancer är en grupp sjukdomar som gör att någon del av kroppen börjar att växa för mycket. Det kan till exempel exempel bildas knölar i ett bröst eller svarta prickar på huden.

Många former av cancer har ökat i Sverige. Det visar en ny undersökning från Cancerfonden.

En av de cancer-sjukdomar som har ökat väldigt mycket är hudcancer. Det beror troligen på att svenskarna solar mer än tidigare och då ökar risken att huden skadas. Särskilt bland kvinnor har allt fler fått hudcancer.

En annan förklaring till att fler får cancer är att många i Sverige blir allt äldre och då ökar samtidigt risken för cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".