1 av 2
Vladimir Putin är Rysslands president. Foto: Alexei Nikolsky, Scanpix.
2 av 2
Gennadij Ziuganov är ledare för Kommunistapartiet. Foto: Scanpix.

Det var fusk med rösterna i Ryssland

Vår reporter berättar om valfusket i Ryssland
1:41 min

I december år 2011 skulle det ryska folket välja politiker till sin riksdag, som kallas "duman". En ny undersökning visar att det var mycket fusk med rösterna. Om rösterna hade räknats på ett rättvist sätt hade Kommunistpartiet vunnit.

De som fick flest politiker invalda till riksdagen år 2011 var ett parti som heter "Enade Ryssland". På den tiden stödde partiet Rysslands ledare Vladimir Putin. Men numnera har Vladimir Putin ändrat sig och kritiserat Enade Ryssland.

En person som är nära medarbetare till president Vladimir Putin har nu undersökt hur valet gick till år 2011. Utredaren säger idag att Enade Ryssland vann valet genom fusk. Det parti som egentligen borde ha vunnit valet till riksdagen var Kommunistpartiet.

Även ett annat val i Ryssland har haft problem med fusk. Det var när ryssarna skulle välja president i mars år 2012.

Tidigare sa myndigheterna att Vladimir Putin vann president-valet med 60 procent av rösterna. Den nya undersökningen visar att den siffran var överdrivet hög.

Vladimir Putin fick egentligen färre röster än 60 procent. Men även om rösterna hade räknats på ett rättvist sätt så skulle Vladimir Putin ändå ha vunnit. Troligen var den riktiga siffran 52 procent.

Redan tidigare har utländska experter kritiserat Ryssland för valfusk. Men det var först idag som någon i president Putins närhet erkänner att det var valfusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".