1 av 2
Människor på Cypern står i kö till bankomaterna för att ta ut sina pengar. Foto: Petros Karadjias
2 av 2
Många på Cypern är oroliga för att deras pengar ska tas i bankskatt. Därför tar de nu ut sina pengar. Foto: Hasan Mrque, Scanpix.

Sparpengar kan tas från Cyperns banker

Hör om förslaget med bankskatt på Cypern
2:23 min

Cypern har svåra ekonomiska problem. Därför föreslår politikerna nu en extra skatt. Alla på Cypern som har sparat pengar i någon av landets banker skulle då få betala en del av sina sparpengar i skatt. Även sådana som bara har sparat lite pengar på banken, kan drabbas av den här bankskatten, och många på Cypern är nu upprörda över förslaget.

Cypern har länge haft ekonomiska problem. De har bett de andra länderna med Euro-pengar om hjälp. Cypern kan nu få låna 10 miljarder Euro. Fast bara på ett villkor, och det är att det dras en särskild skatt från bankerna på Cypern. Skatten ska bara betalas en enda gång, men det handlar om ganska mycket pengar. Upp emot 10 procent av de pengar som cyprioterna har sparat på sina bankkonton ska då kunna tas ut i skatt.

Annars finns det särskilda regler som ska skydda de pengar vi sparar på en bank, och det är ovanligt att också vanliga småsparare kan drabbas på det här sättet. Det säger Sveriges Radios reporter Staffan Sonning som är på Cypern.

- Det har väckt förvåning, därför att så här brukar man faktiskt inte göra, småsparares pengar ska vara skyddade, så att de inte råkar i panik och tar ut sina pengar. Men nu diskuterar man flera olika förslag hur det här ska göras, och alla går ut på att de som har mer pengar ska betala mer och småspararna mindre, säger Staffan Sonning.

Men många oroliga människor på Cypern har redan försökt ta ut sina pengar från bankerna, för att slippa bankskatten. För att hindra att fler gör så, kommer bankerna nu troligen att hållas stängda tills politikerna på Cypern har bestämt sig för hur de ska göra. Troligtvis är det imorgon tisdag som politikerna på Cypern ska samlas för att rösta ja eller nej till det stora lånet och bankskatten.

Många politiker på Cypern är emot förslaget om bankskatt. Fast om Cypern inte går med på något slags bankskatt, får ju landet inte heller låna några pengar. Då får Cypern ännu större problem. Därför tror experter nu att Cypern kommer att tvingas göra som Euro-länderna vill, och gå med på bankskatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".