Sofie Joosse med barnen Janna och Midas. Barnen går på en förskola där föräldrarna försökt få bort skadliga plaster, för att skydda barnen. Foto: Malin Olofsson, Sveriges Radio.

Förskolor ska kunna slippa farlig plast

Hör om hur de tog bort skadliga plaster från en förskola
2:11 min

Många saker vi har omkring oss är gjorda av plast. Det kan vara allt från golvet vi går på till barnens leksaker. Ibland innehåller plasten farliga ämnen som särskilt kan skada små barn. Ändå finns det farlig plast på flera förskolor. Snart ska det bli lättare för kommunerna att välja bort saker med farliga ämnen i, när de ska handla till förskolorna.

På förskolan Solstugan utanför Uppsala vill de inte vänta på kommunernas nya regler. Där har föräldrarna redan gjort något åt de skadliga plasterna själva. En av föräldrarna heter Sofie Joosse. Hon visar hur de hittat och bytt ut skadliga leksaker.

- Man kan ofta se här på baksidan av huvudet på dockan där det finns ett nummer som man sedan kan kolla upp på nätet och läsa hur den är gjord. Ett annat bekymmer är plastgolvet vi står på. PVC-mattor kan innehålla mjukgörare, ftalater, som är ohälsosamma, säger Sofie Joosse.

Många plaster innehåller ämnen som kan skada våra kroppar. Ämnena är särskilt skadliga för små barn som fortfarande växer och utvecklas. Barnen får i sig de här ämnena när de stoppar leksaker i munnen till exempel. Små små bitar från plasterna samlas också i dammet omkring oss.

Men snart ska det bli enklare att välja bort giftiga golv och leksaker på förskolorna. En grupp experter på Miljöstyrningsrådet arbetar just nu med att ta fram regler för hur kommunerna ska kunna handla mindre skadliga saker till förskolorna.

Anne Lagerqvist jobbar på Miljöstyrningsrådet. Hon berättar att forskare har sett att de skadliga ämnena påverkar oss mycket.
- Många av dem har visat tendenser till att påverka hormonsystemet och det är väldigt viktigt att det inte störs under utvecklingstiden när man är liten, säger Anne Lagerqvist på Miljöstyrningsrådet.

När hormonerna störs kan den som drabbas lättare få sjukdomar som diabetes, fetma och vissa typer av koncentrationsstörningar tror forskarna.

På Sofie Joosses barns förskola har föräldrarna alltså tagit bort skadliga leksaker och annat för att skydda barnen. Det är bra att vi kan göra något åt problemet, tycker Sofie Joosse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".