Nu är Emil Häggbom och Pasi Winsten vuxna, men båda hölls inlåsta i häkte innan de fyllt 18. Pasi Winsten var 17 år gammal när han tvingades sitta häktad och isolerad i 2 dagar innan han släpptes fri. Foto: Marcus Eriksson, Sveriges Radio.

Allt fler barn blir inlåsta på häkten

Unga personer som är misstänkta för olika brott kan bli inlåsta på häkte. Där får de vara i väntan på att det kan bli en rättegång i en domstol. Enligt lagen ska barn helst inte sitta inlåsta, ändå händer det allt oftare i Sverige att barn tvingas sitta i häkte, säger myndigheten Barnombudsmannen.

- Det har tredubblats på 15 år, från ungefär 40 barn till ungefär 120 nu, det är ju en stor ökning, och det är ju bara i extrema situationer som ett barn ska häktas, säger Fredrik Malmberg på Barnombudsmannen.

Det är alltså bara i särskilda fall som barn ska kunna hållas inlåsta på häkten. Ändå händer det allt oftare i Sverige att barn, mellan 15 och 17 år gamla, tvingas sitta i häkten under lång tid.

Den som sitter i häkte kan ibland också förbjudas att få träffa andra, och de kan också hindras från att få titta på TV eller läsa tidningar. Pasi Winsten i Stockholm var 17 år gammal när han låstes in på häkte.

Polisen trodde då att han hade varit med och tänt eld på ett hus. Det var hemskt att vara inlåst säger Pasi Winsten:
- Alltså, det är svårt att förklara, det är liksom psykiskt jobbigt att sitta där inne, du har bara din säng, du har ingenting. 10 minuter där känns som en timme, man blir helt knäpp därinne, säger Pasi Winsten.

Pasi Winsten fick sitta instängd helt ensam i två dagar innan han kunde frias från misstankarna mot honom. Barnombudsmannen är mycket kritisk till att unga mellan 15 och 17 år gamla blir inlåsta på det sättet. Många av dem får inte heller veta sina rättigheter, eller när de kan få komma ut igen.

Trots att det alltså står i lagen att det bara är i väldigt allvarliga fall som barn ska låsas på häkten, så händer det att barn även blir inlåsta i häkte för mindre allvarliga brott, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
- Vi har exempel på barn som har blivit häktade där brottet är jeansstöld, eller ett förfalskat pass, säger Fredrik Malmberg.

Barnen kan också hållas inlåsta under alldeles för lång tid, under många månader, säger Barnombudsmannen.

Sverige har fått kritik av både Europarådet och FN för hur barn blir inlåsta i häkte.  Även Barnombudsmannen menar att det är ett slags tortyr att låsa in barn, och hålla dem isolerade, så att de inte får prata med andra människor. Det gör att barnen mår psykiskt dåligt, och kanske till och med kan erkänna brott som de är oskyldiga till, för att slippa vara inlåsta, säger Barnombudsmannen.

- Vår allvarligaste kritik handlar om den isolering som barn regelmässigt utsätts för i Sverige när man blir frihetsberövad. Det påverkar ens hälsa psykiskt. Jag har mött barn som berättar om självmordstankar, och blir man så desperat så att man är beredd att säga vad som helst, och mår så dåligt, då kan det ju hända faktiskt att man tar på sig saker man inte har gjort. Det säger Fredrik Malmberg som är chef på myndigheten Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen har idag pratat med politiker i regeringen om hur barn blir inlåsta i häkten i Sverige.

Rättelse:
På tisdagen sände Klartext ett radioinslag om att allt fler barn i Sverige som misstänks för brott tvingas sitta inlåsta i häkten. Vi sa då att det var polisens häkten, men det är fel. Det är myndigheten Kriminalvården som ansvarar för häktena och för de som hålls inlåsta där, efter att en domstol har bestämt att de ska häktas.

Klartext ber om ursäkt för det här felet i radioinslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".