1 av 2
Cyperns president Nicos Anastasiades, till höger på bilden. Foto: Scanpix
2 av 2
Många på Cypern protesterade mot förslaget om bankskatt. Och nu har politikerna röstat nej till den skatten. Foto: Petros Giannakouris, Scanpix

Det är fortfarande osäkert hur Cypern ska få pengar

Hör Christian Pelaghias som bor på Cypern
1:34 min

Landet Cypern i Medelhavet har stora ekonomiska problem. De har slut på pengar och behöver få låna väldigt mycket. De andra länderna med euro-pengar har sagt att de skulle kunna låna ut pengar till Cypern, om de som sparar pengar på cypriotiska banker betalar en särskild skatt. Men på tisdagen röstade politikerna på Cypern nej till den skatten, och därför är det nu osäkert hur Cypern ska få pengar.

Kanske kan Cypern nu prata med euro-länderna om en annan lösning för att ändå få låna pengar. Eller så kanske de kan låna pengar av något annat land istället.

För något år sedan hittades också gas och olja under havsbottnen utanför Cypern. Kanske kan något land köpa den gasen och oljan och betala i förskott, föreslår en del. Under onsdagen har också ledaren för den ortodoxa kyrkan på Cypern sagt att regeringen kan få använda kyrkans pengar för att försöka lösa krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".