Mario Draghi är chef för EU-ländernas gemensamma bank, som heter Europeiska centralbanken, ECB. Foto: Arne Dedert för AP och Scanpix.

Cypern måste ha en lösning senast på måndag

Cypern är ett land som har en allvarlig ekonomisk kris. Idag ställde EU krav på Cyperns politiker att tänka ut en plan för hur krisen ska kunna lösas. Den planen måste vara klar senast på måndag.

Bankerna på Cypern kan inte klara sig själva. För att fungera är de nu beroende av att låna pengar från EU-ländernas gemensamma bank, som heter Europeiska Centralbanken, ECB.

Bancheferna på ECB kräver nu att politikerna på Cypern ska tänka ut en plan för hur den ekonomiska krisen kan lösas. Och i den planen ska det också ingå ett samarbete mellan Cypern och de andra EU-länder som har euro-pengar. Dessutom behöver Cypern få hjälp från en bank som heter Internationella valutafonden.

Den planen för att rädda Cyperns ekonomi måste vara klar senast på måndag, kräver Europeiska centralbanken.

Om det fortfarande saknas en plan på måndag, så slutar Europeiska centralbanken att låna ut pengar till Cypern. Det betyder troligen att bankerna på Cypern går i konkurs och får stänga igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".