Det finns många vackra stränder i Thailand. Den svenska politikern har troligen bott i Thailand ända sedan september förra året. Foto: Leif R Jansson på Scanpix.

Polisen i Thailand har tagit fast en svensk politiker från Värmland

Vår reporter berättar vad kvinnan är misstänkt för
1:20 min

Den svenska kvinnan har tidigare varit politiker i landstinget i Värmland. Polisen tror att hon har lurat till sig flera miljoner kronor. I september flydde hon utomlands och i morse tog polis fast henne i Thailand.

Kvinnan var inte bara politiker i landstinget i Värmland utan hon hade också ett företag som jobbade åt landstinget.

I somras blev det känt att kvinnan troligen har tagit betalt för jobb som hon aldrig har gjort. Kvinnan påstod bland annat att hon hade tagit emot patienter samtidigt som hon egentligen satt på ett politiskt möte 16 mil därifrån.

På det sättet kan hon ha lurat till sig över 4 miljoner från landstinget i Värmland. Hon har också tagit ut 1 miljon kronor från sin sambos bankkonto.

Kvinnan kan också ha haft hjälp av en manlig släkting. De pengar som kvinnan kan ha lurat till sig flyttades till släktingens bankkonto. Troligen gjorde hon så för att ingen skulle upptäcka hur mycket pengar hon hade tjänat.

Det var journalister på tidningen Värmlands Folkblad som först avslöjade de konstiga affärerna i augusti. Den 24 september flydde kvinnan till Thailand och hennes släkting följde med.

Igår tog thailändsk polis fast släktingen och i morse tog de även kvinnan. Båda två ska skickas till Sverige nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".