En man drar en person i rullstol

Personliga assistenter misstänks för att ha vanvårdat personer med funktionshinder

Hör mer om assistansbolagets vanvård
1:59 min

Polisen undersöker just nu ett assistansbolag i Södertälje utanför Stockholm. Det är ett företag som har fått pengar av myndigheterna för att vårda sjuka och handikappade personer. Bolaget misstänks för att ha lurat till sig pengar av Försäkringskassan. Polis och myndigheter har också upptäckt att flera av de personer som skulle ha fått vård av assistansbolaget verkar ha vanvårdats.

Britt-Marie Fagerlund jobbar på Socialstyrelsen som är en av de myndigheter som nu undersöker assistansbolaget. Hon berättar om vad de har fått veta om vanvården.

- Vi fick reda på det från polis och distriktssköterska. De berättade om att de här personerna inte hade fått sin assistans utan hade blivit lämnade ensamma inlåsta, att det var ren misär, säger Britt-Marie Fagerlund.

Assistansbolagets i Södertälje jobbar med att hjälpa personer som har funktionshinder. Men företaget misstänks för att ha lurat till sig ungefär 30 miljoner kronor från myndigheten Försäkringskassan. Företagets personal misstänks dessutom för att ha vanvårdat och utnyttjat personer som de egentligen skulle hjälpa.

Flera av de inblandande är släkt med funktionshindrade personer, som de har fått betalt för att vårda genom assistansbolaget. I ett fall har de då tagit den funktionhindrades pengar, och varken gett honom tillräckligt med mediciner eller hjälpt honom på toaletten. Det rapporterar Ekot:
" Om en av de utsatta framgår att anhöriga fått betalt för att vara hans assistenter, men i själva verket bott i hans lägenhet, tagit och använt hans försörjningsstöd för eget bruk. Den sjuke har inte fått den medicin han ska ha, har fått äta rester och han har bara fått tömma tarmen var sjätte dag."

En annan av de som vanvårdats behöver få mat genom en slang. Men sakerna som behövdes för att sondmata honom var smutsiga, och han hade inte blivit matad tillräckligt, utan var undernärd.

En av de inblandade på assistansbolaget är dessutom god man åt personer som har vanvårdats. En god man ska bland annat se till så att den funktionshindrade får den hjälp som han eller hon har rätt till. Men i det här fallet så har den gode mannen också varit med och drivit det assistansbolag som nu alltså undersöks av polisen.

Myndigheten Försäkringskassan säger idag att de tycker att det borde vara förbjudet för någon som är med och sköter ett assistansbolag att samtidigt också vara god man åt de som ska få hjälp av det företaget.

Minst 3 personer misstänks har vanvårdats av assistansbolaget i Södertälje, och polisen tror att det kanske är fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".