Det här är Cyperns president Nikos Anastasiades. Foto: AP och Scanpix.

Nu är det bestämt hur Cypern ska räddas

Cyperns president är nöjd medan många andra är tveksamma
3:24 min

Cypern ligger på en ö i Medelhavet och landet har en allvarlig ekonomisk kris.

På natten mellan söndag och måndag blev det bestämt hur ekonomin ska räddas. Cypern får låna pengar från EU. Dessutom tas pengar från två av bankerna på Cypern. Fast bara de rikaste bankkunderna behöver betala.

På Cypern spelar bankerna stor roll för hela landets ekonomi. Många personer från Ryssland och Storbritannien har flyttat sina pengar till Cyperns banker för att slippa betala skatt i sina hemländer. De här utländska pengarna har tidigare varit bra för Cyperns ekonomi.

Men trots det har de cypriotiska bankerna nu fått problem och kan inte längre klara sig själva.

Därför ska nu två av landets största banker slås ihop. Det gäller bankerna Laiki och Bank of Cyprus. En del av deras kunder tvingas nu betala pengar för att rädda bankernas ekonomi. Så blir det för de kunder som har över 830 000 kronor sparade.

En del kanske tror att det här bara drabbar rika utlänningar. Men det drabbar också många vanliga människor på Cypern. Det menar svensken Jeanette Borchardt som länge har bott på Cypern.

Mycket av det som vi betalar med skattepengar i Sverige måste man betala med egna pengar på Cypern. Därför brukar även familjer med låga löner ha mycket pengar sparade på sina bankkonton:
-Du måste själv spara pengar till sjukvård och till barnens studier på universitet, säger Jeanette Borchardt.

En av dem som har sparat pengar på Laiki bank är servitrisen Ionna Simione. Hon tänker ta ut alla sina pengar från Laiki bank:
-Om politikerna tar pengar från bankkunderna en gång så kan de göra det igen, säger Ionna Simione.

Tidigare fanns ett förslag att alla bankkunder på Cypern skulle få betala en extra skatt för att lösa landets ekonomiska problem. Men det förslaget stoppades av politikerna i Cyperns riksdag.

Det nya idag är att bara två av bankerna drabbas och att bara de med stora besparingar får betala.

Samtidigt ska Cypern också få låna över 80 miljarder kronor av EU. De pengarna kommer från de EU-länder som har europengar och från Europeiska Centralbanken, ECB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".