1 av 2
En av dem som har fått narkolepsi efter en spruta med Pandemrix är Elin Hallström. Foto: Pontus Lundahl på Scanpix.
2 av 2
Till vänster står Margareta Eriksson som är ordförande i Narkolepsiföreningen. Kvinnan till höger är Elisabeth Widell som själv har narkolepsi. Foto: Simon Andrén på Sveriges Radio, P4 Extra.

Även vuxna har blivit sjuka av Pandemrix

Elisabeth Widell har haft narkolepsi i flera år
2:56 min

Den som får en spruta med Pandemrix ska vara skyddad mot sjukdomen svininfluensa. Men den som har otur kan istället bli sjuk av Pandemrix. Tidigare har vi känt till att en del barn har fått sjukdomen narkolepsi av Pandemrix, men en ny undersökning visar att även unga vuxna kan drabbas.

De allra flesta som har fått sprutor med Pandemrix har klarat sig bra och dessutom har de blivit skyddade mot sjukdomen svininfluensa.

Men vissa har haft otur och blivit sjuka av vaccinet. De har fått narkolepsi, alltså sömnsjuka. Den sjukdomen gör att du plötsligt kan somna mitt på dagen. Många som har narkolepsi faller också plötsligt ihop om de blir väldigt glada eller ledsna.

De flesta som har fått narkolepsi av Pandemrix har varit barn och ungdomar. Men unga vuxna i åldern 21-30 år kan också drabbas. Ju äldre du är desto mindre är risken. Det visar den nya undersökningen som myndigheten Livsmedelsverket har gjort.

Livsmedelsverket har också undersökt om Pandemrix kan ha gett andra sjukdomar som multipel skleros (MS), ansiktsförlamning, diabetes, epilepsi eller ledgångsreumatism. Men det finns inga bevis för att Pandemrix skulle kunna ge dessa sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".