1 av 3
Brenda 17 år utvisad från Sverige. Foto: Milan Djelevic, Sveriges Radio.
2 av 3
Romskt område i Gilan i Kosovo. Foto: Maria Redderstedt, Sveriges Radio
3 av 3
Brända hus i Gilan i Kosovo. Foto: Maria Ridderstedt, Sveriges Radio

Trots att Sverige har fått kritik skickas fler romer tillbaka till Kosovo

Här kan du höra den romska flickan Brenda
2:52 min

Trots att Sverige har fått kritik från människorättsorganisationer, så fortsätter svenska myndigheter att skicka tillbaka romer till landet Kosovo. Det romska folket behandlas mycket illa i Kosovo. Men allt fler romer som har sökt skydd här i Sverige skickas ändå tillbaka dit med tvång.

En av dem som har skickats tillbaka till Kosovo från Sverige är 17-åriga Brenda. Hon berättar om hur hon behandlas där.
- De kastar sten på oss, kallar oss för zigenare, och mobbar oss helt enkelt, man kan inte heller gå ut.

Efter fem år i Sverige är Brenda nu tillbaka i det land hennes familj hade flytt ifrån. Hon blev ivägskickad från Sverige med tvång. Det var i januari, när familjen låg och sov i sitt hem i Säffle, som de väcktes av polisen och fördes till ett flygplan.

Svenska myndigheter menade att polisen i Kosovo kunde skydda Brenda och hennes familj från de hot de flytt från. Eftersom de tillhör folkgruppen romer behandlas de illa i Kosovo. Fast polisen gör inget åt det, romer är inte välkomna i Kosovo, säger Brenda.
- Det finns ingen framtid här, man får inget jobb. Vi romer, vi är...de vill inte ha oss, säger Brenda.

Politikerna i Kosovo har skrivit på papper där de lovar att hjälpa romer som skickas tillbaka dit från EU-länder de flytt till. Fast trots politikernas löften får romer ingen hjälp, och många har det förfärligt dåligt. Det är mycket svårt för romer i Kosovo att få jobb och någonstans att bo. Det är också svårt för de romska barnen att få börja skolan. Det säger Ingrid Schiöler, som har jobbat med flyktingar på Röda Korset.

- Och om barnen kommer in i skola, så dels så har de ju problem med språket eftersom man har varit borta många år, man har också problem med klasskamrater som trakasserar barnen, kastar sten. Överhuvudtaget så är situationen ohållbar, säger Ingrid Schiöler.

17-åriga Brenda och hennes familj har inget eget hem i Kosovo, utan de bor alla i ett enda rum hos en släkting. De är fattiga och vågar inte vara ute på grund av stenkastarna och hoten. Brenda gråter och säger att hon vill tillbaka till Sverige.

- Jag kan inte bo här, jag känner att det här är inte mitt hemland, jag vill bara åka tillbaka till Sverige, och ha det bra och klara skolan och allt, säger Brenda.

Flera organisationer har klagat på att Sverige och andra EU-länder skickar tillbaka romer till Kosovo, när de behandlas så illa där. Fast Sverige gör ändå rätt som skickar tillbaka romer dit. Det menar Mikael Ribbenvik på myndigheten Migrationsverket. För de är inte tillräckligt hotade för att få stanna här, säger han.

- Ja, alltså fattigdom, misär, diskriminering. Det når inte upp till kraven som ställs för att få asyl, för att få skydd.
Det säger Mikael Ribbenvik som är operativ chef på myndigheten Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".