1 av 5
Lena Kättström Höök jobbar på Nordiska museet i Stockholm och hon är deras expert på svenska traditioner. Foto: Peter Segemark på Nordiska museet.
2 av 5
Många trodde Anne Handrichs var en häxa. Därför brände de henne på bål år 1571 i staden Amsterdam i Holland. Tron på häxor var vanlig i hela Europa förr i tiden, även i Sverige. Bilden är gjord av konstnären Jean Luyken och vi köpte bilden av Scanpix.
3 av 5
Systrarna Tintin och Elvina har klätt ut sig till påskkärringar. Förr i tiden skulle påskkärringarna föreställa farliga häxor, men numera ser de mest ut som gulliga tanter. Foto: Hasse Holmberg på Scanpix.
4 av 5
Förr i tiden försökte man att skrämma iväg häxor genom att skjuta gevär och fyrverkerier vid påsk. Än idag är fyrverkerier och smällare tradition vid påsk för en del. Foto: Scanpix.
5 av 5
Många svenskar kanske har saknat en läskig tradition. Det kan vara därför som många nu firar den amerikanska festen Halloween, då barn får klä ut sig till något otäckt. Foto: Scanpix.

Förr i tiden kunde påsken vara skrämmande

Lena Kättström Höök berättar om häxor och påskens traditioner
2:34 min

Ända in på 1800-talet trodde de flesta i Sverige att det fanns häxor. De trodde att häxorna kunde vara särskilt farliga vid påsk. Rädslan för häxor är förklaringen till flera av våra traditioner kring påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".