Många är ute och kör i trafiken under påskhelgen. Foto: Scanpix.

Det är viktigt att köra försiktigt i påsktrafiken

Hör Ola Nilsson på Trafikverket om påsktrafiken
1:48 min

Under påskhelgen är det många som är lediga och reser bort några dagar. Många reser då med bil och det blir extra mycket trafik på vägarna. Därför är det också större risk för trafikolyckor, och extra viktigt att ta det försiktigt i trafiken. Det säger både myndigheten Trafikverket och trafikpolisen.

Ola Nilsson jobbar på myndigheten Trafikverket. Han säger att det är bra att låta bilresan ta extra lång tid, så att man kan köra långsammare om det behövs. Det är också fortfarande vinterväglag i stora delar av landet, och därför är det viktigt att ha vinterdäcken kvar på bilen. Det är också viktigt att ta mycket raster i bilkörningen.

- Vi ser att en stor del av de olyckor som inträffar, de sker när föraren är trött, säger Ola Nilsson på Trafikverket.

Eftersom det är större risk för olyckor med all trafik vid påsk, är det också mycket trafikpoliser ute. En av dem är Sten-Åke Axelsson i Dalarna.

Han var ute för att kontrollera de bilar som är på väg upp till fjällen. För det är väldigt många som reser dit på påsken säger han:

- Det är jättemycket bilar som kommer till Dalarna en sådan här helg, och som ska upp till Sälen och Idre, säger Sten-Åke Axelsson.

Trafikpoliserna är ute på vägarna och kontrollerar så att bilisterna inte kör för fort, att de inte har druckit alkohol, och att de har säkerhetsbältet på sig.

- Det är också väldigt viktigt att man håller ordentliga avstånd till bilarna framför, och att man inte kör om andra på ett farligt sätt, säger trafikpolisen Sten-Åke Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".