Ann-Marie Begler är chef på Skolinspektionen. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

Elever som felaktigt har fått gå i särskola borde få hjälp med att utbilda sig mer

Hör skolinspektionens chef Ann-Marie Begler
1:48 min

I särskolan kan barn kan få gå om de inte kan klara av en vanlig skola. Men vissa barn hamnar fel och får gå på särskola, trots att de skulle kunna hänga med i en vanlig klass. De som har gått i särskolan av misstag har fått lära sig mindre saker än andra elever. Därför kan de senare i livet behöva få hjälp för att kunna läsa in det de har missat. Det säger idag chefen för myndigheten Skolinspektionen.

Många kommuner har inte varit tillräckligt noga när de har beslutat att flytta ett barn till särskolan. De har inte heller följt lagen. Det säger Ann-Marie Begler som är chef på myndigheten på Skolinspektionen.

- Det vi har sett det är att kommunerna inför en inskrivning i särskola inte har utrett barnen tillräckligt noggrannt. Man har inte följt lagens krav när det gäller utredningar. Då finns det ju risker att elever felaktigt skrivs in i särskola, säger Ann-Marie Begler.

De barn som går i särskola har funktionshinder, som kan göra det svårare för dem att förstå och lära sig saker. För de barnen är särskolan bra. Men ibland tvingas alltså barn att gå i särskola fastän de skulle klara av att gå i vanliga skolan, om de fick extra stöd. Men i särskolan får de inte lära sig allt det de behöver. De kan inte söka vidare till andra skolor och de har ofta svårt att få jobb.

Ibland säger en kommun också att ett barn ska gå i särskola för att de tycker det blir för dyrt att ge eleven extra hjälp i grundskolan.

Peter Sporrong i Marks kommun i Västergötland fick gå i särskola fastän han bara hade svårt för att läsa och skriva. När han slutat särskolan fick han själv betala för att få den utbildning han egentligen skulle ha fått i grundskolan, berättar han.
- Jag tog ju lån. Nu kämpar jag för att ta bort det här lånet då. Det är lite hårt faktiskt, säger Peter Sporrong.

Kommunerna måste ta ansvar och betala för att de barn och ungdomar som felaktigt placerats i särskola ska få rättelse, säger Ann-Mari Begler på Skolinspektionen.
- Hjälp de här unga människorna att få ordning på sina liv. Hjälp de att se till att de får till exempel en vuxenutbildning så att de kan gå vidare i livet, säger Ann-Marie Begler på Skolinspektionen.

Ann-Marie Begler säger också att kommunerna måste lyda lagen och låta en expert bestämma om ett barn ska gå i särskola eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".