1 av 3
Det är en gammal tradition att måla ägg den här tiden på året. Foto: Scanpix.
2 av 3
På 1800-talet gjorde man kristyrägg till påsk. Det var ägg gjorda av socker. Inuti kunde det finnas tuppar i olika färger. Foto: Birgit Brånvall på Nordiska museet.
3 av 3
På 1900-talet började man göra påskägg av hårt papper. Äggen fyldes sedan med godis. Den traditionen finns kvar än idag. Foto: Birgit Brånvall på Nordiska museet.

Redan romarna målade ägg

Lena Kättström Höök berättar om varför vi äter ägg på påsk
3:06 min

För 2000 år sedan fanns ett land runt Medelhavet som hette Romarriket. När det var vår gav romarna varandra rödmålade ägg i present. Traditionen med att måla och äta ägg på våren fortsatte senare tack vare den kristna religionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".