Det var långa köer utanför Cyperns banker idag. Men ändå var det lugnare än vad många hade trott. Foto: Patrick Baz för AFP och Scanpix.

Det var lugnt när bankerna på Cypern öppnade

Politikerna har varit oroliga för att kunderna ska ta ut alldeles för mycket pengar från Cyperns banker. Därför har bankerna där varit stängda i 2 veckor. Då bankerna öppnade idag var det ganska lugnt och färre tog ut pengar än vad experterna hade trott.

Cypern ligger på en ö i Medelhavet. Landet har en allvarlig ekonomisk kris.

Politiker från både Cypern och andra EU-länder har bestämt att krisen ska lösas genom att ta pengar från vissa av bankkunderna på Cypern. Det gäller de kunder som har sparat över 830 000 kronor på någon av bankerna Laiki och Bank of Cyprus.

Om politikerna kan ta pengar från bankkunderna en gång så kan de snart göra det igen, säger en del. Därför finns risken att många på Cypern inte längre vågar lita på sina banker. En del kan därför vilja ta tömma sina bankkonton.

Ändå var det ganska lugnt på Cypern idag. Färre tog ut pengar än vad många hade trott.

Det finns också en gräns för hur mycket pengar du får ta ut per dag. Du får högst ta ut 300 euro om dagen. Det är ungefär lika mycket som 3000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".