1 av 3
Den här bilden är från Rangoon, men vi har ingen bild på den skola som brändes ned. Foto: Henrik Montgomery på Scanpix.
2 av 3
Den här mannen kommer från det muslimska rohingya-folket i Burma. Han är ledsen eftersom många rohingyas dödades och fick sina hem nedbrända förra året, alltså år 2012. Foto: Scanpix.
3 av 3
Det här är ett tempel för den buddistiska religionen. Muslimer satte eld på templet i oktiober 2012. Foto: A.M.Ahad för AP och Scanpix.

13 barn dog i en brand i Burma

Barnen kom från muslimska familjer och bodde på en skola i Burmas största stad Rangoon. På natten började det att brinna och eftersom dörrarna var låsta kunde en del barn inte komma ut.

En del undrar nu om branden var en olycka eller om någon tände eld på skolan för att skada muslimer.

Journalister från nyhetsföretaget AFP säger att branden berodde på ett elektriskt fel. Men många undrar säkert ändå om inte någon tände eld på den muslimska skolan med flit. För det har gång på gång varit religiösa bråk i Burma mellan muslimer och buddister.

De flesta som bor i Burma tillhör den buddistiska religionen. Men det finns också muslimer. Muslimerna behandlas ofta orättvist av Burmas myndigheter. Vissa muslimer har försökt göra uppror mot Burmas ledare.

Särskilt förra året, alltså år 2012, var det oroligt. Då förstördes många byar som tillhörde det muslimska rohingya-folket. Det hände också att muslimer anföll buddistiska byar.

Nu i år har det varit nya religiösa bråk i Burma. Över 40 personer har dödats de senaste veckorna.

Det är fortfarande osäkert om skolbranden har med de religiösa bråken att göra. Polisen tror att elden startade på grund av ett elektriskt fel. Men för säkerhets skull ska de ändå undersöka om någon kan ha tänt eld med flit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".