1 av 2
Sydkoreanska bilar väntar vid Paju, Sydkorea. Men gränsen är stängd. Foto: Ahn Young-joon, Scanpix
2 av 2
USA säger nu att de ska hjälpa Sydkorea om de blir anfallna av grannlandet Nordkorea. Här ser vi USA:s utrikesminister John Kerry med sin sydkoreanske kollega Yun Byung-Se i Washington. Foto: Jacquelyn Martin.

Nordkorea stoppade samarbete med Sydkorea

Länderna Nordkorea och Sydkorea i Asien är egentligen i krig, men de har haft en paus i striderna i mer än 60 år. Nyligen sade Nordkoreas ledare att den här vapenvilan är slut, och den senaste tiden har Nordkoreas ledare gjort allt allvarligare hot, mot grannlandet Sydkorea och mot USA. Under onsdagen har Nordkorea också stängt gränsen till ett stort fabriksområde där nord- och sydkoreaner har jobbat tillsammans.

Sedan tidigt på onsdagsmorgonen är gränsen till området Kaesong stängd. Det är ett område som ligger 1 mil in på den nordkoreanska sidan, nära gränsen mot Sydkorea. I Kaesong finns stora fabriker med 50 000 anställda.

Kaesong är unikt, eftersom människor från Nord- och Sydkorea arbetar tillsammans där, trots att deras länder är fiender. Samarbetet har funnits i nästan 10 år, och innebär att sydkoreanska företag har fabriker i Kaesong, där de flesta cheferna är från Sydkorea, och arbetarna är från Nordkorea.

Ungefär 800 sydkoreanska anställda finns inne på området som nu har stängts. Nordkorea säger att sydkoreanerna får åka därifrån om de vill, men ingen från Sydkorea får längre komma in i området.

Många undrar vad det här innebär. För tidigare när det har varit oroligt mellan Nord-och Sydkorea, har samarbetet i Kaesong ändå fortsatt. Men den här gången kan det alltså vara annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".