1 av 2
En patient i en sjukhussäng. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.
2 av 2
Det är fullt på Danderyds sjukhus. En äldre kvinna försöker gå förbi i korridoren. Flera sängar med patienter står i korridoren för att de inte får plats någon annanstans. Foto: Yvonne Åsell, Scanpix.

Det finns för lite vårdplatser för de sjuka

Här kan du höra om överbeläggningarna
2:04 min

Över hela landet finns det problem med för få vårdplatser på sjukhusen. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting har undersökt de här överbeläggningarna under en månad, januari. Det visade sig då att alla landstingen i Sverige hade fler patienter än vårdplatser.

De här överbeläggningarna på sjukhusen är ett stort problem som kan drabba patienterna. Det säger Mariette Björk, från  fackföreningen Vårdförbundet i Skaraborg.

- Politikerna måste se verkligheten. Vi har överbeläggningar hela tiden och det kan inte vara rimligt att vi ska ha det. Platserna räcker ju inte till. Vi har ju på oss att vi ska minska patientskadorna och det här kan ju istället bli tvärtom, säger Mariette Björk på Vårdförbundet.

Myndigheterna Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har också klagat på olika sjukhus för de här överbeläggningarna.

Nu visar alltså en undersökning från organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att det är problem i hela landet med att sjukhusen har fler sjuka att ta hand om, än vad det finns sängar och rum på sjukhusen.

Det kan vara skadligt, medger SKL idag. Både för personalen, som mår dåligt av stress, och för de sjuka som riskerar att inte få den vård de behöver.

Mariette Björk från Vårdförbundet menar att politiker inom landstingen, som ansvarar för sjukvården, nu måste göra något åt problemet. De skulle kunna se till att det finns tillräckligt med personal och vårdplatser till alla som är sjuka. Fast det är oklart om det verkligen blir så. Det säger Ekots medicinreporter Anna Larsson. För landstingen har nog inte ha råd med varken mer vårdpersonal eller fler vårdplatser, för sjukvårdens pengar räcker inte, säger hon.

- Sjukvårdsbudgeten kommer ju inte att bli större, och därför blir det svårt att få fler platser. Men Sveriges Kommuner och Landsting, de tror att landstingen nu ska kunna lära av varandra, få olika tips för att hitta sätt att utnyttja sina resurser bättre och på sikt minska problemen. Fast det är väldigt många som hävdar att det faktiskt måste till flera sängplatser och tillräckligt med personal, eftersom behoven ökar i vårt åldrande samhälle, säger Ekots medicinreporter Anna Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".