1 av 2
Lundsberg ligger ute i skogen i Värmland. Foto: Ulf Palm på Scanpix.
2 av 2
Många kända personer har gått på Lundsberg, bland annat prins Carl Philip. Han tog studenten år 1999. Foto: Jan Collsiöö och Toni Sica för Scanpix.

Lundsbergs skola slipper att straffas

Lundsbergs skola har fått kritik för att en del elever där har blivit slagna av sina kamrater och dåligt behandlade på andra sätt.

Myndigheten Skolinspektionen krävde i höstas att personalen på Lundsberg skulle göra någonting för att stoppa mobbningen. Annars skulle skolan betala en halv miljon kronor som straff. Idag säger Skolinspektionenen att det har blivit bättre på Lundsberg och därför slipper skolan att straffas.

Lundsberg är en internatskola och det betyder att de flesta eleverna bor på skolan.

Det har varit tradition på skolan att yngre elever ska lyda de äldre. Elever som inte lyder kan bli straffade. Den traditionen verkar vara en förklaring till att vissa elever har blivit hotade, slagna och kränkta.

Lundsberg har också fått mycket uppmärksamhet eftersom det är en skola dit många rika familjer skickar sina barn. Föräldrarna kan betala över 100 000 kronor per termin för att deras barn ska få gå där. Annars är nästan alla andra skolor i Sverige gratis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".