1 av 4
Den här bilden på Margaret Thatcher togs på ett partimöte år 1981. Foto: David Caulkin för AP och Scanpix.
2 av 4
År 1982 skickade Margaret Thatcher sina soldater till Falklandsöarna för att ta tillbaka ögruppen. Britterna vann kriget. Foto: Scanpix.
3 av 4
Margaret Thatcher och USA:s president Ronald Reagan hade ofta samma åsikter. Den här bilden av dem togs år 1981. Foto: AP och Scanpix.
4 av 4
År 1993 besökte Thatcher Sverige. När hon hälsade på drottning Silvia neg hon väldigt djupt. Foto: Janerik Henriksson på Scanpix.

Margaret Thatcher har dött

Vår reporter berättar vad Thatcher gjorde inom politiken
1:26 min

Margaret Thatcher var statsminister i Storbritannien under åren 1979 till 1990. Hon blev känd som en hård och tuff politiker och kallades därför Järnladyn.

Många beundrade Margaret Thatcher. För de tyckte bland annat att hon räddade Storbritanniens dåliga ekopnomi. Samtidigt fanns det andra som hatade henne. För hennes kritiker menade att Thatchers politik var dålig för de fattiga i landet.

Militärer från Argentina i Sydamerika anföll Falklandsöarna i april 1982. Den ögruppen har länge styrts av Storbritannien och de flesta som bor där är britter. Britternas statsminister Margaret Thatcher skickade därför dit sina krigsfartyg och i juni vann britterna kriget.

Margaret Thatcher är också känd för att hon stängde flera gruvor i Storbritannien. Personalen där arbetade med att gräva efter kol, men gruvorna tjänade för lite pengar. Gruvorna kunde räddas om regeringen tog av folkets skattepengar, men det ville inte Thatcher göra.

Eftersom gruvorna inte lönade sig var det bättre att stänga en del av dem, sa statsminister Margaret Thatcher. Gruvarbetarna vägrade att arbeta som en protest mot de planerade stängningarna. Det blev också våldsamma bråk mellan polis och gruvarbetare och 10 personer dödades.

Margaret Thatcher blev 87 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".