1 av 2
Två äldre personer är ute och går. Foto: Hasse Holmberg på Scanpix.
2 av 2
Det här är regeringens utredare Ingemar Eriksson. Foto: Jonas Ekströmer på Scanpix.

I framtiden kan vi få jobba till 69 år

"De äldre måste få hjälp så att de orkar jobba" säger Ingemar Eriksson.
2:11 min

Regeringen har bett utredaren Ingemar Eriksson att ta reda på hur mycket längre vi skulle kunna jobba innan vi blir pensionärer. Idag är utredningen klar och Eriksson lämnade den till regeringen. Där står det att åldersgränsen för pension borde höjas med 2 år.

Samtidigt säger utredaren Ingemar Eriksson att de äldre kan behöva hjälp för att orka jobba så länge.

Som det är idag kan den som vill bli pensionär vid 61 års ålder. Det är den pension som kallas inkomstpension. Samtidigt har du rätt att jobba kvar till 67 års ålder. Men när du har fyllt 67 så kan din chef tvinga dig att sluta.

Dessa åldersgränser borde höjas, föreslår utredaren Ingemar Eriksson. Han säger att du tidigast borde få inkomstpension vid 63 års ålder och att den som vill ska ha rätt att jobba kvar till 69.

Det finns också något som kallas garantipension. Det är en pension för dem som har haft låga löner när de arbetade. Garantipensionen ska se till att även fattiga personer ändå ska få tillräckligt med pengar när de blir äldre.

Garantipensionen kan du idag få vid 65 års ålder, men i framtiden borde du få garantipension först vid 66 år, föreslår utredaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".