Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Det kan vara svårt för nordkoreaner att känna sig hemma i Sydkorea

Det kan vara svårt för nordkoreaner att leva i Sydkorea
3:05 min
1 av 2
Nordkorea är ett fattigt land. Vanliga människor har inga bilar, och det är brist på bensin. Folk går eller cyklar längs vägarna. Här ser vi en man som varit på åkern och bär med sig det han skördat på ryggen. Foto: Karin Tengby, Röda Korset.
2 av 2
Några ungdomar äter på en snabbmatsrestaurang i Sydkoreas huvudstad Seoul. Här har de flesta en mobiltelefon och det finns mat till alla. Det är en stor förändring för någon som kommer från Nordkorea. Foto: Ahn Young-joon, Scanpix.

Just nu är det mycket oroligt mellan grannländerna Nordkorea och Sydkorea i Asien. Tidigare har de krigat mot varandra och nu finns det risk för att det blir nya strider. Nordkoreanerna sa idag att utlänningar som är i Sydkorea borde lämna landet, för att slippa skadas om det återigen blir krig.

Livet i Nordkorea är mycket svårt, och det händer att nordkoreaner lyckas fly till Sydkorea för att få det bättre. Fast en del vantrivs i det nya landet, och vill trots allt tillbaka hem igen. Förra veckan stal en nordkoreansk man i Sydkorea en fiskebåt och seglade iväg till Nordkorea.

I sydkoreansk TV berättar nyhetsuppläsaren om en ovanlig händelse. En nordkoreansk man som först hade flytt till Sydkorea, har nu flytt tillbaka hem till Nordkorea igen. Han stal en sydkoreansk fiskebåt som han jobbade på, och åkte tillbaka till den nordkoreanska sidan. På vägen ringde han till båtens ägare och berättade att han känt sig illa behandlad i Sydkorea.

Nordkorea är en diktatur där folket måste lyda landets ledare för att inte straffas. Militärer vaktar landets gränser, och det är förbjudet att fly. Men en del har ändå lyckats, och ungefär 24 000 nordkoreaner som har flytt, bor nu i Sydkorea. Fast många av dem tycker alltså att det är svårt att leva i Sydkorea eftersom länderna är så olika.

Sveriges Radios reporter Nils Horner har åkt till ett universitet i Sydkorea för att prata med en kvinna där som heter Ha So Yin. Hon har själv flytt från Nordkorea, och mådde väldigt dåligt i Sydkorea i början, säger hon.
- Jag visste inte hur någonting här i Sydkorea fungerade, säger Ha So Yin, som var mycket olycklig i början.

En del nordkoreaner känner sig utanför i Sydkorea, och har svårt att förstå alla nya saker som finns där. Deras gamla hemland Nordkorea är fattigt, med brist på mat och elektricitet. Sydkorea är rikt och modernt, fullt av elektriska apparater som TV, datorer, och mobiltelefoner.
- Utan datorer kan man inte klara sig i Sydkorea, säger Ha so Yin.
Nu jobbar hon med att lära nordkoreanska flyktingar att förstå datorer.

En del nordkoreanska flyktingar säger att de vantrivs i Sydkorea, för att de behandlas orättvist, och blir kallade elaka saker. Fast båtägaren Kim Yun Suk, som fick sin båt stulen av en nordkorean som ville hem igen, hon säger att hon inte förstår varför han inte ville vara kvar.

- Vi har aldrig behandlat någon illa bara för att de kommer från Nordkorea, säger Kim Yun Suk i Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".