1 av 2
Han som håller för ansiktet är Södermannen. Den som sitter bredvid är hans advokat som hjälpte honom under rättegången. Foto: Pontus Lundahl på Scanpix.
2 av 2
I den här husvagnen med tält utanför bodde Södermannen. Det var också här han odlade drogen marijuana och hade sex med flickan. Foto: Polisen.

Idag dömdes Södermannen för att ha våldtagit ett barn

Den så kallade Södermannen hade flera gånger sex med en ung flicka som bara var 14 år. Därför tycker domstolen att det ska räknas som våldtäkt av barn. Straffet blir 4 års fängelse.

Södermannen är tidigare dömd för 26 andra våldtäkter. Då har det varit vuxna kvinnor.

På 1970-talet överföll mannen flera kvinnor i Göteborg. Han hade mask för ansiktet och kniv och tvingade kvinnorna att ha sex med honom. De flesta överfallen var i stadsdelen Haga i Göteborg.

Mannen dömdes till 4 års fängelse, men släpptes fri efter 2 år. Efter det flyttade han till Stockholm och år 1982 började han överfalla kvinnor igen. Han brukade ta sig in genom deras fönster när de sov.

Den här gången var de flesta överfallen i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Därför kom han att kallas för Södermannen.

Han dömdes återigen för våldtäkt. Men den här gången menade domstolen att han var allvarligt psykiskt sjuk. Därför låstes han in på sjukhus och fick vård. Efter några år släpptes han fri igen.

Nu har Södermannen återigen blivit dömd för våldtäkt. Den här gången var flickan bara 14 år när de träffades första gången. De hade sex med varandra vid flera olika tillfällen. Som betalning brukade Södermannen ge flickan drogen marijuana, som de också rökte tillsammans.

Flickan verkar inte ha blivit slagen eller hotad. Men domstolen menar att det ändå kan räknas som en våldtäkt eftersom flickan bara var ett 14-årigt barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".