Den här kvinnan i Kina dödades som straff. Här ser du då vakterna förde bort henne till avrättningen. Foto: AFP/Scanpix.

Flera länder har börjat med dödsstraff igen

De 4 länderna Indien, Japan, Pakistan och Botswana har återigen börjat att döda vissa av sina fångar. Det visar en undersökning från organisationen Amnesty International.

Det finns vissa länder där det står i lagen att brottslingar kan dömas till döden. Ändå låter de bli att faktiskt döda några fångar. Så har det varit i länderna Indien, Japan, Pakistan, och Botswana.

Men det ändrades alltså förra året. Nu använder dessa 4 länder återigen dödstraffet.

Samtidigt finns det andra länder i världen som har haft dödstraff, men som nu har slutat med det. Därför är det lika många länder som använder dödsstraff nu som tidigare. Det finns 21 länder i världen som dödade fångar förra året. Jämfört med hur det var för 10 år sedan har det blivit färre länder som använder dödsstraff.

De länder där flest fångar dödades som straff förra året var Kina, Iran, Saudiarabien och USA.

De som döms till döden har ofta begått allvarliga brott som mord. Men i vissa länder används dödstraffet också för sådant som vi i Sverige tycker borde vara helt lagligt. Till exempel dödas personer för att de slutar tro på islam och byter till någon annan religion. Det händer också att personer dödas på grund av sina politiska åsikter.

I vissa länder står det i lagen vem du får ha sex med. Där kan otrogna kvinnor dödas eller så kan en man dödas om han har haft sex med en annan man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista