1 av 2
Sveriges Radios reporter Erik Petersson tillsammans med Magnus Wickman, professor i astma och allergi på Karolinska i Stockholm. Foto: Emmy Hansson, Sveriges Radio.
2 av 2
Pollenhäng på Al. Foto: Emmy Hansson, Sveriges Radio.

De som är allergiska mot pollen kan få det extra jobbigt i vår

1:53 min

Vid den här tiden på året brukar det ha blivit vår och värme i stora delar av landet, och träden brukar ha börjat slå ut. Men i år är våren senare än vanligt. Det innebär att när värmen kommer kan många olika slags träd börja slå ut på en gång. Då blir det massor av pollenfrön från flera olika slags träd samtidigt i luften, och det kan bli väldigt jobbigt för de som är allergiska mot trädens pollen.

Sveriges Radios reporter tog med sig allergiexperten Magnus Wickman till en park i Stockholm. Han berättar att flera träd är på väg att slå ut där nu.

- Alltså det här trädet vi står under just nu det är ju al, och de har kommit ganska rejält långt, det behövs bara några dagars värme så är det full fart för det här trädet att sprida sitt pollen, sen har vi ett hasselträd, där har hängena kommit ut redan, så att närmaste dagarna, om det nu bli varmt, så kan vi räkna med både alpollen och hasselpollen i den här delen av landet, säger Magnus Wickman.

Ungefär 2 miljoner människor i Sverige är allergiska mot pollen, som är de små frön som sprids med vinden från träd och växter. Den som är allergisk får en inflammation i näsan och ögonen av pollen. Det kan kännas jobbigt att andas, och man kan bli väldigt trött. Och den här våren kan många pollenallergiker få det extra jobbigt, eftersom det kan bli ovanligt mycket pollen på en gång.

- Nu när allt kommer plötsligt med en gång, både al och hassel samtidigt så blir det höga halter av pollen i luften, och de som ofta reagerar på hasselpollen reagerar många gånger på alpollen också, så det blir dubbla halter av pollen för de här personerna. Sedan så dröjer det bara några veckor så har vi björken som kommer igång också, så det blir nog en rejält intensiv pollensäsong nu i år, säger Magnus Wickman.

Fast det finns många bra mediciner mot pollenallergi att köpa på apoteken. Så för att slippa må så dåligt, är det bra att se till att ha medicinen beredd nu när pollensäsongen startar, tipsar Magnus Wickman.
- De mediciner som finns är jättebra, och det gäller att vara välmedicinerad, det är mitt absolut bästa råd, säger allergiexperten Magnus Wickman som är professor vid Karolinska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista