Den politiker i regeringen som har ansvar för skatterna är finansministern Anders Borg. Foto: Scanpix.

Många advokater kan få betala mer i skatt

Politikerna i regeringen vill ändra reglerna för skatten. Det ska bli svårare att smita från skatten. Om de nya reglerna godkänns av riksdagen kan många advokater, revisorer och konsulter tvingas att betala mer pengar i skatt än tidigare.

Inom en del yrken är det vanligt att vissa av de anställda samtidigt är med och äger företaget där de arbetar. Så är det ofta för de lagexperter som jobbar på en advokatbyrå. Även revisorer och dataexperter är ibland delägare i företaget där de jobbar.

Den som både är delägare och anställd på ett litet företag kan tjäna pengar på två olika sätt. Personen kan både få en vanlig lön och samtidigt vinstpengar från företaget.

Vissa väljer då att mest ta ut vinstpengar istället för lön. Det beror på att det är mycket lägre skatt på vinstpengar än på löner.

Men politikerna i regeringen tycker att det är fel att göra så här. För de menar att det bara är ett sätt att smita från skatten. Därför föreslår regeringen att reglerna ändras.

I framtiden kan det bli en gräns för hur mycket pengar en delägare kan ta ut som vinst från en advokatbyrå eller liknande företag. Det betyder också att de får betala mer pengar i skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista