1 av 2
En missbrukare visar sina skadade armar där han har stuckit sprutor med knark. Foto: Heiko Junge, Scanpix.
2 av 2
Missbrukare borde få bättre hjälp, och inte straffas för sitt missbruk, säger Lena Hallengren från Socialdemokraterna. Foto: Jack Mikrut, Scanpix.

Socialdemokraterna vill att knarkare ska få bättre hjälp

Hör missbrukaren John berätta
1:57 min

Personer som knarkar får för lite hjälp. Det tycker partiet Socialdemokraterna. De vill nu att fler missbrukare ska få vård.

Det finns ungefär 30 000 personer med allvarligt narkotikamissbruk i Sverige. Många av dem vill ha hjälp med att sluta. Sveriges Radio har pratat med en missbrukare som heter John. Han säger att många som knarkar hinner dö i väntan på att få behandling:

- Jag vet många som har dött. Folk dör ju i väntan på att få den behandlingen de vill ha, eller överhuvudtaget att de inte får den behandling de vill ha.

Varje år dör omkring 400 knarkare i Sverige, och det är mer än i flera andra europeiska länder. Partiet Socialdemokraterna föreslår därför flera förändringar för missbruksvården. Bland annat vill de att missbrukare snabbare ska kunna få vård och behandling.

Socialdemokraterna tycker också att de som får mediciner som hjälp för att sluta med knarket, ska kunna fortsätta att få sin medicin, även om personen skulle få ett återfall och ta knark igen. Så är det inte idag. Nu kan missbrukare hindras från att få fortsatt hjälp, om de får ett återfall, och det är fel, tycker Socialdemokraterna:
- Vi menar att det inte kan vara rimligt att ett återfall ska straffas på det sättet.
Det säger socialdemokraten Lena Hallengren.

Socialdemokraterna tycker inte att vården ska straffa knarkare för deras missbruk, utan se på dem som sjuka, och ge dem den vård de behöver istället. Även de andra rödgröna partierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kommer troligen att stödja Socialdemokraternas förslag om förändringar i vården för missbrukare.

Men de rödgrönas motståndare i regeringen är inte intresserade av förslagen. Regeringens Folkhälsominister Maria Larsson, tycker till exempel inte att politiker ska lägga sig i ifall missbrukare som får återfall ska få fortsatt vård eller inte:
- Det är ju inte politikens uppgift att tala om hur behandlingen ska gå till för den enskilde. Det är läkarna bättre på, men framförallt myndigheten Socialstyrelsen som tar fram riktlinjer för den här vården, säger regeringens Folkhälsominister Maria Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".