52-åringen följde övergreppen via sin dator. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.

En sexbrottsling har fått sitt straff sänkt

Mannen är 52 år och kommer från Skåne. Han har tidigare dömts till 8 års fänglese, för flera grova sexövergrepp mot flickor i landet Filippinerna i Asien.

Men idag bestämde domstolen hovrätten att straffet nästan ska halveras. Så nu får mannen 4 och ett halvt års fängelse.

Mannen har kontaktat kvinnor i Filippinerna genom Internet. Han har sedan betalat dom för att göra sexuella övergrepp mot olika barn.

Övergreppen borta i Filippinerna gjordes framför en kamera så att mannen här i Sverige kunde titta på. De barn som kan ha råkat ut för det här är i åldern 5 till 8 år.

Mannen säger att han är oskyldig och att det är någon annan som har lagt bilderna i hans dator. Men tidigare i år dömde domstolen tingsrätten honom till 8 års fängelse.

Nu har det blivit en ny rättegång i domstolen hovrätten. Hovrätten säger att det flera gånger saknas bevis för att kvinnorna verkligen skulle ha begått några övergrepp. Ibland kan kvinnorna ha vägrat att göra som mannen sa. Bara i två fall är det bevisat att barn verkligen blev tvingade till sex, säger hovrätten.

Det är därför som straffet idag sänks till 4 och ett halvt års fängelse för mannen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista