Det här är några av upprorsmännen i Syrien. Vi vet inte om någon person på bilden skulle komma från Sverige. Foto: Scanpix.

Minst 30 svenska islamister slåss i Syrien

Sedan år 2011 är det krig i landet Syrien i Mellananöstern. Dessutom finns det personer från andra länder som deltar i kriget. Vissa av dem är islamister som ser kriget i Syrien som en kamp för den muslimska religionen.

Den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, säger idag att det finns minst 30 islamister från Sverige som har åkt ner till kriget i Syrien. De personerna kan bli farliga när de återvänder till Sverige, tror Säpo.

En islamist är en person som menar att politiken ska hämta sina idéer från religionen islam. Många av islamisterna vill påverka politiken på ett fredligt sätt, medan andra är beredda att använda våld.

Experterna hos Säpo är oroliga att svenskar som åker till Syrien ska träffa de mest våldsamma och farliga islamisterna. Då finns en risk att svenskarna påverkas av deras sätt att tänka. De islamister som sedan återvänder från Syrien kan locka ännu fler svenska muslimer att bli islamister och åka utomlands för att kriga, tror Säpo.

Kriget i Syrien handlar om presidenten Bashar al-Assad. Familjen Assad har styrt landet ända sedan år 1970. Och folket har inte kunnat påverka politiken.

Därför startade ett uppror mot president Assad år 2011. En del av upprorsmännen vill ha demokrati så att folket kan välja sina ledare i rättvisa val.

Andra upprorsmän är islamister. De tycker att presidenten har fel religion. Presidenten tillhör en muslimsk grupp som kallas alawiter. Islamisterna tycker att alawiterna har tolkat den muslimska religionen på fel sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista