1 av 3
Regeringens finansminister Anders Borg tror att arbetslösheten kommer att stiga både i år och nästa år. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.
2 av 3
Magdalena Andersson från Socialdemokraterna är kritisk till regeringens budget. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix.
3 av 3
Arbetslösheten i Sverige kommer att öka, tror regeringen. Foto: Teodor Lulla Danielsson/Sveriges Radio

Regeringen tror att fler kommer att vara arbetslösa i Sverige de närmaste åren

På måndagen berättade finansministern om hur regeringen vill använda statens pengar, och om Sveriges ekonomi. Finansminister Anders Borg sade då att det kan bli en tuff tid för Sverige på grund av den ekonomiska krisen i Europa, och att fler i Sverige kommer att vara arbetslösa de kommande åren.

- Vi har en arbetslöshet som stiger något under det här året och en bit in under nästa år, och då ligger vi alltså på en hög arbetslöshet, sade finansminister Anders Borg idag när han pratade om regeringens ekonomiska politik.

Anders Borg menar att mycket av problemen beror på den ekonomiska krisen i Europa. Många i Europa har inte längre råd att köpa saker från svenska företag, och därför får även svensk ekonomi problem.

Annars innehöll regeringens budget inte så många nyheter. Det mesta har politikerna berättat om redan tidigare, som att de vill använda en del av statens pengar till att laga vägar och järnvägar i Sverige, och att fler ska få studera på högskola och universitet.

Regeringens motståndare, de rödgröna partierna i riksdagen, var inte nöjda med regeringens budget. Partiet Socialdemokraterna tycker inte att regeringen kan skylla arbetslösheten på den ekonomiska krisen i Europa. Istället är det regeringens egen politik, som gör att färre har arbete, menar socialdemokraten Magdalena Andersson:

- Regeringens politik tycks inte ha fungerat, och det besked vi har fått idag det är att regeringen avser att fortsätta med exakt samma politik som har gjort att vi har hamnat i det här läget, tycker jag är mycket oroande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista