1 av 4
På eftermiddagen idag var det en demonstration utanför Socialdemokraternas kontor på Sveavägen 68 i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani på Scanpix.
2 av 4
Omar Mustafa är socialdemokrat. Han är också ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige. Foto: Janerik Henriksson på Scanpix.
3 av 4
Socialdemokraten Anna Ardin var en av dem som ordnade demonstrationen till stöd för Omar Mustafa. Foto: Claudio Bresciani på Scanpix.
4 av 4
Professor Ulf Bjereld forskar om politik och är själv med i en organisation för religiösa socialdemokrater. Foto: Göteborgs universitet.

Omar Mustafa tvingades lämna Socialdemokraternas styrelse

3:30 min

Omar Mustafa valdes till Socialdemokraternas partistyrelse söndagen den 7 april. Men han fick mycket kritik. Därför tvingades han att sluta i partistyrelsen i lördags, alltså den 13 april.

En del menar att kritiken mot Omar Mustafa var orättvis och att han fick fick extra hård kritik bara för att han är muslim. Idag har många demonstrerat utanför Socialdemokraternas kontor i Stockholm, för att visa sitt stöd för Mustafa.

Omar Mustafa är ordförande för Islamiska Förbundet. Det är en av de största organisationerna för muslimer i Sverige.

Under sin tid som förbundets ledare har han ordnat flera möten och bjudit dit gäster som skulle tala. Några av gästerna har sagt kränkande saker om homosexuella, bland annat att homosexuella borde dödas. Vissa av gästernas har också sagt elaka och konstiga saker om det judiska folket.

Dessutom har Omar Mustafa själv skrivit på internetsidan Twitter att Sverige borde anfalla det judiska landet Israel med stridsflygplan.

De här sakerna fick stor uppmärksamhet efter att Omar Mustafa nyligen valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse. Efter flera dagar med hård kritik så tvingades alltså Omar Mustafa i lördags att lämna partistyrelsen.

Fast en del tycker att kritiken mot Omar Mustafa har varit överdrivet hård. De menar att hanbehandlas orättvist bara för att han är muslim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista