1 av 2
Pia Röjdeby har bipolär sjukdom. Det innebär att hon ibland har varit psykiskt sjuk, men för det mesta mår hon bra och lever ett vanligt liv. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
2 av 2
Pia Röjdeby jobbar idag med att hjälpa andra som har psykiska sjukdomar. Hon har sitt kontor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Det har bildats flera nya föreningar för psykiskt sjuka

2:56 min

Allt fler människor i Sverige mår psykiskt dåligt. Vi pratar också mer om de problemen än tidigare.

Ett tecken på det är att det under kort tid har startats flera nya föreningar där människor med psykiska sjukdomar kan träffas. Under det senaste halvåret har sådana föreningar startats i Sundsvall, Västerås och Karlstad. Det finns dessutom planer på att även starta föreningar för psykiskt sjuka i Visby, Borås, Örnsköldsvik och Falun i Dalarna.

De här nystartade föreningarna ingår i en större organisation som heter Balans. Den organisationen är särskilt till för dem som har bipolär sjukdom. Den sjukdomen kallades förut manodepressivitet.

En bipolär person kan ibland bli väldigt ledsen och deprimerad under vissa perioder. Under andra perioder kan personen istället bli oerhört pigg och sluta sova.

De pigga perioderna kallas hypomanier eller om det är riktigt allvarligt så är det en mani. Ibland kan en manisk person lätt bli irriterad och arg. Eller så kan personen kännas överdrivet glad och göra saker utan att tänka sig för ordentligt.

Men med rätt vård kan en bipolär person också hålla sig helt frisk under långa perioder och leva ett normalt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista