1 av 5
Gamla räddas från vårdhemmet som började brinna när fabriken exploderade. Foto: Rod Aydelotte, Scanpix
2 av 5
Foto: Rod Aydelotte, Scanpix.
3 av 5
Människor skjuter rullstolar förbi ett skadat äldreboende. Foto: Rod Aydelotte, Scanpix.
4 av 5
Texas fabriksexplosion. Foto: Rod Aydelotte, Scanpix.
5 av 5
Kartan visar var fabriken exploderat.

Minst 5 har dött efter att en fabrik exploderat i USA

2:17 min

En stor fabrik i Texas i USA har exploderat och minst 5 personer har dött, men troligen är det fler. Fabriken som tillverkar konstgödsel började brinna, och det blev sedan en stor explosion. Den kraftiga explosionen tände också eld på flera andra hus i närheten, bland annat ett vårdhem för gamla. 160 människor har skadats i explosionen.

Explosionen i fabriken var så kraftig att den kunde kännas många mil bort. Fabriken ligger i staden West i Texas och tillverkade konstgödsel som bönder kan ha för att gödsla sina odlingar med, för att det ska växa bättre.

Konstgödsel tillverkas av kemiska ämnen som lätt kan explodera. Det har hänt flera gånger att terrorister har använt konstgödsel för att göra bomber av. Men explosionen i konstgödselfabriken i Texas är troligen en olycka, säger myndigheter i Texas.

Det hela började med en brand på fabriken. Brandmän kom då dit och började försöka släcka branden, och sen exploderade fabriken. Flera brandmän dog i i explosionen. Ett stort område med hus omkring fabriken började också brinna av explosionen, och räddningsarbetare letar nu efter överlevande i husen.
- Räddningspersonal söker efter människor som kanske har fastnat där, de har hjälpt en del människor därifrån och de söker också efter fler. Det berättar Inger Arenander som är Sveriges Radios reporter i USA.

Dessutom riskerar farliga ämnen från gödselfabriken att spridas som giftiga gaser i luften och skada människor. Många som bor i närheten har därför fått föras därifrån, säger Inger Arenander:
- De har flyttat på folk så att de inte ska vara i närheten, och det som skulle vara en dålig sak är ju om vinden ändras så att de här giftiga gaserna blåser iväg längre bort och riskerar att skada fler, säger Inger Arenander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista