1 av 2
En person öppnar Instagram på sin smartphone. Just nu pågår en rättegång mot 2 unga tjejer som misstänks för att ha lagt ut bilder av andra ungdomar på Instagram och skrivit elaka saker. Foto: Robin Haldert, Scanpix.
2 av 2
Tre av de drabbade tjejerna utanför domstolen idag. Foto: Adam Samara/Sveriges Radio

Idag startade en rättegång om elak ryktesspridning på Instagram

Här kan du höra om rättegången i Göteborg
1:47 min

På måndagen startade en rättegång mot 2 unga tjejer i Göteborg. De är misstänkta för att ha lagt ut bilder och spridit elaka rykten om andra på Internetsidan Instagram. Fler än 100 ungdomar drabbades.

En av dem som fick sin bild utlagd på Instagram är 16-åriga Emma.
- Jag mådde skitdåligt en ganska lång period. Under flera veckor vågade jag inte gå ut eller träffa folk, säger Emma.

Hon blev ledsen efter att någon lade ut en bild av henne och påstod elaka saker om henne på Internetsidan Instagram. Bland annat stod det att Emma gärna hade sex med vem som helst, om hon bara fick dricka sprit.
- När de lade upp bilden på mig så stod det att om jag får alkohol i kroppen så är mina ben vidöppna. Jag var i skolan när det hände, direkt var det flera killar som började skrika åt mig: "jag har sprit i mitt skåp, kom vill du ha"?

Emma och fler än 40 andra ungdomar ska nu berätta för domstolen tingsrätten i Göteborg om hur det var när de fick sina foton utlagda på Instagram tillsammans med kränkande kommentarer. Många tjejer på bilderna kallades till exempel för horor och slampor. Det här hände strax före jul och det blev stora bråk i Göteborg för att så många unga var upprörda över de elaka ryktena på Instagram.

Polisen tog sedan fast 2 unga tjejer, 15 och 16 år gamla. En av dem har erkänt att hon startade Instagram-kontot, men den andra säger att hon är oskyldig.
Nu ska alltså domstolen undersöka saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".