1 av 3
G20 består av EU plus länderna Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada. Kina. Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA. Den här bilden togs på ett G20-möte i vintras. Foto: Scanpix.
2 av 3
Edward Snowden jobbade förut åt NSA. Det är en spion-myndighet i USA som liknar brittiska MI5. Foto: Scanpix.
3 av 3
MI5 har sitt kontor vid floden Themsen i London. Foto: Wikipedia.

Britterna spionerade på G20-ländernas politiker

G20 är ett samarbete mellan de länder som betyder mest för världens ekonomi. Politikerna från dessa länder träffades i Storbritanniens huvudstad London på två mötemn år 2009. Då passade britterna på att ta sig in i besökarnas datorer. Det säger nu dataexperten Edward Snowden.

Storbritannien har en myndighet som heter MI5. Personalen där jobbar bland annat med att ta reda på hemligheter om andra länder.

Under G20-mötet i London fick MI5 en chans att lura sina utländska besökare. De politiker som kom till mötet fick till exempel låna datorer på särskilda Internet-kaféer i London. Datorerna på dessa kaféer kontrollerades av MI5, så personalen kunde då få veta vilka lösenord som besökarna skrev in på datorerna.

Personal från MI5 ska också i hemlighet ha försökt att tjuvlyssna när Rysslands president pratade i telefon under G20-mötena i London år 2009.

Det säger Edward Snowden som förut jobbade som dataexpert åt en liknande spion-myndighet i USA. Myndigheterna i USA och Storbritannien byter ofta hemlig information med varandra. Troligen är det därför som Edward Snowden kände till spioneriet på G20-mötena i London.

För att bevisa att han inte bara hittar på så har Edward Snowden också tagit med sig texter som handlar om spioneriet på G20-mötena. Dessa texter har han visa upp för journalister på den brittiska tidningen The Guardian.

Edward Snowden säger att det var en eller flera personer i den brittiska regeringen som sa åt MI5 att spionera underna G20-mötena i London. Sedan ska MI5 ha berättat för den brittiska regeringen vad de kom fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".