1 av 2
Regeringens kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth berättade om regeringens förslag. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
En digital radioapparat som kan ta emot program som sänds digitalt. År 2022 hoppas regeringen att vi ska ha gått över till digitalradio i Sverige. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.

Regeringen vill att det ska bli mer tid för andra språk i Sveriges Radio och Sveriges Television

Hör kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om digitalradio
0:11 min

Politikerna i regeringen har funderat på framtiden för Sveriges Radio och Sveriges Television. Bland annat vill de att bolagen ska ha mer tid för program på andra språk.

Det handlar om så kallade minoritetsspråk som finska, samiska, meänkieli och romani chib. Regeringen vill att de som talar de här språken ska få ut mer från Sveriges Televison och Sveriges Radio.

Regeringen vill också att fler av programmen på Sveriges Television ska textas för de som hör dåligt och att det ska vara mer tid för TV-program på teckenspråk.

Samtidigt föreslår också regeringen att radion i framtiden borde sändas på ett nytt sätt. Idag sänds programmen analogt så att de kommer till radioapparaten genom en antenn. Men i framtiden ska det sändas digitalt, precis som TV. Det betyder att det inte längre går att använda de gamla radioapparaterna.

Regeringen föreslår att radioföretagen i Sverige ska sluta sända analogt år 2022. Det har gått bra i andra länder och borde gå bra också här, säger regeringens kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
- Nu ser vi att ett antal länder i vår omvärld börjar också gå över till digitala sändningar och vi föreslår att vi släcker det analoga FM-nätet år 2022, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".