1 av 2
Dzjochar Tsarnajev är 19 år gammal och fyller 20 nästa månad. Foto: Scanpix.
2 av 2
Den äldre brodern Tsarnajev blev 26 år. Han dödades när bröderna och polisen sköt mot varandra, några dagar efter bomberna i Boston. Foto: Scanpix.

Det ska bli en rättegång mot Dzjochar Tsarnajev som är misstänkt för bomberna i Boston

Den 15 april sprängdes två bomber vid den stora löpartävlingen Boston marathon i USA. Då dödades 3 personer i publiken och 264 skadades. Dzjochar Tsarnajev har erkänt att han och hans bror Tamerlan lade ut bomberna.

Nu är polisens undersökning klar och en lagexpert har bestämt att det ska bli en rättegång i en domstol. Om Dzjochar Tsarnajev döms kan han bli dödad som straff.

Bröderna Tsarnajev växte upp i länderna Kirgisistan och Ryssland. Deras pappa kom från det tjetenska folket, som är en muslimsk folkgrupp i södra Ryssland.

Bröderna Tsarnajev flyttade till USA för några år sedan. Men de gillade inte USA, för de menade att amerikanerna är fiender till deras religion, islam. Bland annat är bröderna emot att USA har krigat i de muslimska länderna Irak och Afghanistan.

Det ska ha varit anledningen till att bröderna sprängde bomberna vid Boston marathon.

Tre dagar efter bombdådet försökte polisen ta fast bröderna. Då sköt polisen och bröderna mot varandra. Då dödades en polis och den äldsta brodern Tamerlan.

Den yngre brodern Dzjochar Tsarnajev är nu misstänkt både för bombdådet och för att ha mördat polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".