1 av 3
Madeleine Dreydel är 14 år och bor mellan Gnesta och Mölnbo. Fotot har hon tagit själv.
2 av 3
Tidigare i sommar höll Madeleine Dreydel tal på Strömmentorget i Gnesta. Då berättade hon varför hon vill behålla pendeltågstrafiken. Foto: Helga.
3 av 3
Det här tåget kör i närheten av Gnesta. Foto: Jonas Ekströmer på Scanpix.

En 14-årig tjej räddade pendeltågs-trafiken till Gnesta

"Man måste säga vad man tycker" säger Madeleine Dreydel
2:06 min

Myndigheten Trafikverket föreslog nyligen att inga pendeltåg skulle gå till orterna Mönbo och Gnesta utanför Stockholm.

Madeleine Dreydel tyckte att förslaget var dåligt. För att protestera skapade hon en Facebook-sida och en vanlig namnlista på papper. Sammanlagt var det närmare 13 000 personer som skrev på att de ville behålla pendeltågen till Gnesta. Efter protesten har Trafikverket ändrat sig: Pendeltåget kan få vara kvar.

Gnesta ligger 6 och en halv mil utanför Stockholm. För att komma dit kan man åka pendeltåg via Södertälje, Järna och Mölnbo.

Nyligen föreslog myndigheten Trafikverket att pendeltågen bara skulle gå till Järna. Det skulle betyda att inga pendeltåg skulle gå vidare till de mindre samhällena Gnesta och Mölnbo.

Trafikverket ville göra så här för att det är trångt på järnvägsspåret. Om pendeltågen togs bort så skulle istället fler tåg kunna åka till Göteborg.

Madeleine Dreydel tycker att förslaget var väldigt dåligt:
- Jag tyckte att det var dumt tänkt! Det är ju så många som använder tåget, både ungdomar och vuxna.

För att protestera mot Trafikverkets förslag skapade Madeleine Dreydel alltså en Facebook-sida på Internet och en namnlista. Sammanlagt var det 13 000 personer som skrev på.

Nu har Trafikverket ändrat sig. De säger att pendeltågstrafiken till Gnesta ska fortsätta, men de skulle vilja ta bort 3 tågturer per dag. Så står det skrivet i förslaget till ny tidtabell som kom idag.

Madeleine Dreydel är nöjd med det nya förslaget:
-Det kommer att bli bra för det blir inte så stor skillnad.

Men än så länge är det inte helt klart. Trafikverkets nya förslag ska nu läsas av personer på olika myndigheter och tågföretag. De får sedan säga vad de tycker. Det är först den 20 september som de beslutar hur det blir med tågtrafiken till Gnesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".