Irlands premiärminister Enda Kenny vill att kvinnor lättare ska få göra abort, samtidigt som abortmotståndare samlats utanför riksdagen i huvudstaden Dublin. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Abort debatteras i Irlands riksdag

På Irland är det hårda debatter i landets riksdag just nu. Det handlar om ifall kvinnor ska ha rätt att göra abort när de är blivit gravida utan att de vill det. Några politiker vill att lagen ska bli tydligare så att kvinnor ska kunna göra abort om det är farligt för deras liv att föda barn.

Det är sedan länge förbjudet att göra abort på Irland, utom när det är stor risk för att kvinnan kan dö för att hon är med barn.

Ändå har flera kvinnor dött när dom inte har fått göra abort de senaste åren. En av dem är Savita Halappanavar. Hennes barn dog i hennes mage och hon bad läkarna ta bort det döda barnet. Men läkarna vägrade eftersom de tyckte att de hörde hjärtat slå hos barnet. De trodde att barnet inte var dött.

En vecka senare dog Savita Halappanavar.

Nu vill några politiker att lagen ska bli tydligare så att kvinnor lättare ska få göra abort. Men bara om läkare säger att det är farligt för deras liv att föda barn.

Politikerna i Irlands riksdag har debatterat det här både igår och idag. En del vill ändra på lagen, men andra säger att de slutar som politiker om lagen ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".