1 av 2
2 av 2
En flicka från Syrien bär sin lillasyster i ett flyktingläger i Libanon. Just nu är det ovanligt många människor på flykt i världen. Nästan hälften av flyktingarna är barn. Foto: Hussein Malla, Scanpix.

Rekordmånga har flytt på grund av kriget i landet Syrien i Mellanöstern

"Det är brist på mat, vatten och mediciner", säger Mari Mörth på Rädda Barnen
0:36 min

Det finns inget annat krig som så många har flytt från de senaste 20 åren. Det säger Förenta nationerna, FN.

Bara i grannländerna bor nu nästan 2 miljoner flyktingar från Syrien. Många som har flytt från sina hem är också fortfarande kvar inne i Syrien, fast de bor i andra delar av landet.

De som fortfarande bor kvar i Syrien har svårt att få tag på mat. FN säger att det behövs massor av hjälp från andra länder för att de här människorna ska kunna överleva.

Mari Mörth jobbar på organisationen Rädda Barnen. Hon säger att det är svårt att komma fram med hjälp till dom människor som bor kvar i Syrien:
– Det är brist på allting. Det är brist på rent vatten, mat och mediciner. Det finns ingen skola för barnen och de kan inte bli vaccinerade mot sjukdomar.

Dessutom är barnen och deras familjer är utsatta för våld och stridigheter. De ser människor runt omkring sig dö eller såras, berättar Mari Mörth på Rädda Barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".