Foto: Pontus Lundahl på Scanpix.

Skellefteå är Sveriges rikaste kommun

Skellefteå kommun gör stora vinster varje år. Däremot går det dåligt för Laxå som har stora skulder. Det visar siffror som tidningen Dagens samhälle har tagit fram.

När vi tänker på rika kommuner kanske vi tänker på platser där det bor många rika människor. Räknar man på det sättet är Danderyd utanför Stockholm den rikaste kommunen.

Men det går också att räkna på andra sätt. Hur mycket pengar får kommunen in i skatter och annat och hur mycket av de pengarna blir sedan kvar när kommunen har betalat för skolor, dagis, äldreboenden med mera.

Om man också räknar in kommunernas sparade pengar blir Skellefteå i Västerbotten rikast i landet. För när allt är betalt i slutet av året så har de över 100 000 kronor kvar för varje person som bor i kommunen.

De kommuner som har en bra ekonomi äger ofta egna företag som går med vinst. Det kan till exempel vara kraftbolag som gör elektricitet.

Undersökningen från Dagens samhälle visar också att det är väldigt stora skillnader mellan kommunernas ekonomi.

Sveriges fattigaste kommun är Laxå utanför Örebro. Där gick kommunen med förlust och de har stora skulder. Räknat på varje person som bor i kommunen hade de förlorat 3000 kronor per invånare förra året.

Det är förstås dåligt om en kommun går med förlust. Men det går också att kritisera de kommuner som får stora vinster. För då kan man fråga sig om kommunen tar ut onödigt mycket skatt av sina invånare eller om kommunen är för snål med att ge pengar till skolor och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".