1 av 2
Aleksej Navalnyj dömdes idag till fem års fängelse av rysk domstol. Foto: Yevgeny Feldmany/Scanpix.
2 av 2
Ilja Gotjegov demonstrerar för att stödja Aleksej Navalny. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Bloggaren och politikern Navalnyj dömdes till fängelse av en domstol i Ryssland

"President Putin är rädd för honom", säger demonstranter
2:00 min

Aleksej Navalnyj fick 5 års fängelse för att han har gjort så att det statliga skogsbolaget har förlorat pengar. Men många säger att allt är påhittat och att Navalnyj egentligen är oskyldig. De tror att han blev dömd till fängelse för att han är motståndare till den ryska presidenten Vladimir Putin.

Domstolen säger att Navalnyj är skyldig till att det statliga skogsbolaget Kirovles har förlorat drygt 3 miljoner kronor. Han hjälpte nämligen skogsbolaget att sälja skog och enligt domstolen har han med flit sålt skogen alldeles för billigt.

Men många tror alltså att det är en lögn. Och idag samlades människor i Ryssland för att demonstrera mot domen mot Navalnyj. En av dem var Ilja Gatjegov.

– Domen säger mycket om hur president Putin behandlar sina motståndare, säger Ilja Gatjegov.

Runt honom går andra demonstranter runt och delar ut lappar till folk.

På lapparna står det: "Aleksej Navalnyj är Putins fiende nummer ett" och "Putin är rädd för honom och vill sätta honom i fängelse."

Aleksej Navalnyj är en viktig politiker i Ryssland och han är en av dem som tävlar om att bli ledare för huvudstaden Moskva i valet i september. Nu har han bestämt sig för att inte ställa upp i valet.

Rysslands domstolar har fått mycket kritik under det senaste året. Många tycker att de inte dömer rättvist, utan att de dömer oskyldiga människor bara för att de är motståndare till president Putin.

För ett år sen dömdes tre sångare i musikgruppen Pussy Riot till två års fängelse efter att de hade sjungit kritiska sånger mot presidenten i en kyrka.

Och för bara för en vecka sedan dömdes advokaten Sergej Magnitskij för skattebrott av rysk domstol, trots att han redan hade dött när han var inlåst hos polisen.

Magnitskij hade berättat hur poliser och skattemyndigheten i Ryssland hade stulit över en miljard kronor från staten. Därför sågs han som ett hot mot president Putin och hans ledning, och många tror att det var det som var anledningen till att han togs av polisen.

Men domstolen säger att den dom som kom idag mot Alexej Navalnyj inte har något med politik att göra. De säger att Navalnyj är skyldig till att statens skogsbolag förlorade pengar och att han ska dömas som alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".