Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
1 av 4
Den lilla pojken Mahmud Fayad är ett av offren för kriget i Syrien. Han klämdes fast när hans hus sprängdes. Foto: Daniel Leal-Olivas för AFP och Scanpix.
2 av 4
Mahmud Fayad överlevde, men hans mamma och syster dog troligen. Foto: Daniel Leal-Olivas för AFP och Scanpix.
3 av 4
Bilden föreställer profeten Muhammed och hans kusin Ali. Bilden målades av en muslim på 1300-talet. Foto: Wikipedia.
4 av 4
Det sägs att Ali är begravd i den här moskén, som ligger i staden Najaf i Irak. Det är en helig plats för shiamuslimer. Foto: Arlo K. Abrahamson för Wikipedia.

Bråken mellan shia-muslimer och sunni-muslimer beror på mer än bara religion

Vår reporter berättar om skillnaden mellan shia-muslimer och sunni-muslimer
1:18 min

Just nu pågår flera våldsamma bråk i Mellanöstern där religionen spelar en viss roll. Kriget i Syrien är till stor del mellan shiamuslimer och sunnimuslimer. I grannlandet Irak har ungefär 500 personer dödats i religiösa bråk den senaste månaden.

Religionen spelar stor roll i Mellanöstern, för den religiösa gruppen kan ge medlemmarna bättre skydd än staten. Det menar professor Jan Hjärpe.

I Mellanöstern hänger ofta religion och släkt ihop. Det är mycket ovanligt att gifta sig med någon som tillhör en annan religiös grupp än ens föräldrar. Vilken religion man tillhör är viktigt oavsett om man tror på Gud eller inte.

Länderna i Mellanöstern har ofta en stat som fungerar dåligt. Den som är fattig kan sällan få hjälp av staten. Istället brukar det vara släkten eller religiösa organisationer som delar ut mat och mediciner eller ordnar med skolor.

Många tycker inte heller att de kan få skydd av statens poliser och militärer. Det kan vara en förklaring till att släkten eller religiösa grupper skaffar egna vapen istället.

De första striderna mellan sunnimuslimer och shiamuslimer var redan på 600-talet, då Muhammeds kusin Ali mördades. Men det har också funnits perioder utan religiösa bråk, säger Jan Hjärpe:
-På 1970-talet sa många i Mellanöstern att skillnaden mellan shiamuslimer och sunnimuslimer inte spelade någon roll. Men idag är religiösa bråk vanliga, säger Jan Hjärpe.

De religiösa bråken mellan muslimer kan också jämföras med de kristnas bråk i Europa. I vår del av världen har det tidigare varit krig mellan kristna grupper som katoliker och protestanter.

Än idag är det oroligt i området Nordirland i Storbritannien. Befolkningen där är uppdelad i protestanter och katoliker. Men inte heller där spelar själva den religiösa tron så stor roll. Kampen handlar mer om vilken grupp som ska ha makten i samhället på Nordirland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".