1 av 3
Ett tåg spårade ur vid staden Santiago de Compostela i Spanien. Foton: Miguel Riopa/Oscar Corral/El Correo Gallego/Antonio Hernandez/Scanpix
2 av 3
Det var många som dog och skadades i olyckan. Foton: Miguel Riopa/Oscar Corral/El Correo Gallego/Antonio Hernandez/Scanpix.
3 av 3
Vagnarna flög huller om buller när tåget spårade ur. Foton: Miguel Riopa/Oscar Corral/El Correo Gallego/Antonio Hernandez/Scanpix.

Minst 80 människor dog när ett tåg spårade ur i Spanien

1:38 min

Olyckan var i staden Santiago de Compstela i norra Spanien. Ingen vet säkert varför tåget spårade ur, men många tror att tåget körde alldeles för fort i en kurva. Hittills har 80 människor dött och mer än 140 är skadade.

Klockan var strax före 9 på kvällen när tåget spårade ur i Santiago de Compostela.

Personer som var i närheten berättar att vagnarna flög åt alla håll och landade huller om buller på varandra.

Sonia Subiela jobbar på en tidning i staden och hon berättar hur det ser ut på platsen.

-- Det är många vagnar som har spårat ur. Några vagnar har flugit flera meter i luften innan de kraschlandade. Det ser fruktansvärt ut, säger Sonia Subiela.

De som såg olyckan berättar att det var en enorm explosion. Smällen var så kraftig så att husen runtomkring skakade, säger dom till den spanska radion RNE.

– Soffan där jag satt flyttade på sig, säger en kvinna.

Än så länge är det inte säkert varför tåget spårade ur, men en av dem som jobbade på tåget säger att det körde alldeles för fort.

På den sträcka som vagnarna spårade ur fick man köra i max 80 kilometer i timmen, men tåget körde minst dubbelt så snabbt, skriver spanska tidningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista