1 av 2
Det här är några kopter, alltså kristna, i Egypten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
2 av 2
Kopterna attackeras ofta i Egypten. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

De kristna kopterna attackeras i Egypten

2:15 min

De kristna i Egypten, kopterna, har fått det mycket svårare sedan president Mursi tvingades sluta för några veckor sen. Kristna människor dödas och deras kyrkor och bostäder förstörs. Orsaken är att de kristna var med och störtade Mursi.

Nu vill Mursis anhängare, islamisterna, straffa kopterna.

– Islamisterna sa det rent ut till oss, att kopterna skulle straffas för att de hjälpt till att avsätta Mursi, säger Youssef Sidhoum som är journalist på en koptisk tidning.

Det är framför allt i små städer och byar ute på landsbygden i söder som de kristna kopterna nu förföljs och attackeras.

En av de platserna är staden Dilga. Så här berättar den koptiske prästen Ayoub Youssif om vad som hände där:

– En stor grupp män attackerade husen, bara de hus där kopter bor. De plundrade och satte eld på dem. Några timmar tidigare hade de brutit sig in i kyrkan, förstört och bränt även den. De poliser som fanns vid kyrkan gick därifrån, säger prästen Ayoub Youssif.

De två senaste åren har det varit oroligt i Egypten och landets politiska ledare har bytts ut två gånger.

Kopterna har varit mycket aktiva i revolutionerna, både när förre presidenten Mubarak och den senare presidenten Mursi tstörtades.

Efter att Mursi tvingats bort fick hans anhängare mindre makt i Egypten. Och då ökade våldet mot kopterna.

De kristna kopterna har funnits i Egypten i tvåtusen år. Man räknar med att ungefär 10 procent av befolkningen i Egypten är kopter. Det betyder att det finns minst 8 miljoner kopter i landet.

Enda sättet att få slut på förföljelserna av kopter är att det blir demokrati i Egypten. Och att polis och domstolar förbättras, säger ledarna för kopterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista