1 av 2
Några poliser har just haft en övning med studenter från Polishögskolan i Solna utanför Stockholm. Här tar de en lunchrast. Foto: Markus Dahlberg på Scanpix.
2 av 2
Här har 460 poliser samlats i Stockholms stadshus för att fira att de är klara med sin utbildning på Polishögskolan. Bilden togs år 2009 av Pontus Lundahl på Scanpix.

Civilanställda ska få bli poliser

De civilanställda kan få bättre jobb om de blir poliser
2:03 min

Civilanställda är personer som jobbar hos polisen utan att vara poliser. De är ofta experter på andra saker som ekonomi, lagar, psykologi eller datorer och annan teknik.

Nästa år ska en del civilanställda experter få chansen att gå en kortare utbildning för att också bli poliser. Det förslaget har fått både kritik och beröm.

De civilanställda ska få gå en utbildning som är kortare än en vanlig polisutbildning. Kursen ska ta ett år. Men de civilanställda behöver bara studera halva tiden. Resten av tiden ska de fortsätta med sina vanliga arbetsuppgifter.

Det här är ett bra förslag, tycker Jens Pedersen som är facklig ledare för många av de civilanställda inom polisen:
-Idag är karriär-möjligheterna för civilit anstälda väldigt begränsade, säger han.

Jens Pedersen menar att det hittills har varit svårt för civilanställda att byta till bättre och finare jobb inom polisen. Det kan gälla vissa chefsjobb eller att vara förhörsledare och ställa frågor till misstänkta personer. För att få bra jobb inom polisen krävs det ofta att du först har en polisutbildning.

De civilanställda hoppas alltså att de kan få bättre jobb om de också får en polisutbildning utöver den utbildning de hade tidigare.

Men en del av dem som har vanliga polisjobb tycker inte om det här. En av polisernas fackliga ledare är Lars Bergman. Han tycker att den polisutbildning som civilanställda ska få gå är alldeles för kort:
-Begreppet polis urhålkas, säger Lars Bergman. Han menar att de snabbutbildade poliserna kanske inte ses som några riktiga poliser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".