I Almedalen på Gotland samlades massor av politiker i juli. Foto: SCANPIX

En politiker från Sverigedemokraterna är inte längre misstänkt för våldtäkt

1:17 min

En politiker från partiet Sverigedemokraterna var förut misstänkt för våldtäkt under den så kallade "Politikerveckan i Almedalen". Men idag bestämde en lagexpert att undersökningen av brottet ska stoppas. Däremot är politikern fortfarande misstänkt för andra sexbrott.

En ung kvinna i Sverigedemokraterna har sagt att en äldre partikamrat flera gånger har gjort sexuella saker mot henne, trots att hon inte vill.

En av gångerna var på ön Gotland, då politiker från hela landet och alla partier har olika möten under den så kallade "Politikerveckan i Almedalen".

Kvinnan har sagt att hon vaknade upp och såg att mannen låg i hennes säng. Hon ska ha sagt att mannen var klädd i kalsonger och skjorta.

Polisen har frågat flera personer om den här händelsen. Den åklagare som har lett polisens undersökning menar idag att det som hände under "Politikerveckan i Almedalen" inte kan kallas för våldtäkt.

Däremot är mannen fortfarande misstänkt för att ha gjort två andra sexbrott mot kvinnan. De brotten ska ha begåtts redan före Almedalsveckan. Och de brotten kallas för sexuellt ofredande. Det betyder att det inte är lika allvarligt som våldtäkt.

Den medelålders mannen var förut en av dom viktigaste politikerna inom Sverigedemokraterna. Men numera har han inga politiska uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista